od początku do końca
najlepiej popiły mleczkiem
nie domagały się na deser ciastek
ani innych słodkości
I rzecz jasna najlepiej, żeby śniadanko, które spełni wszystkie wyżej wymienione warunki było przygotowane z pełnowartościowych składników...
Dziś padło na naleśniki owsiane z białym serem i musem owocowym.
CO?:
Ciasto:
- 1 JAJKO
- 75 g MĄKI OWSIANEJ
- 75 g MLEKA
- szczypta SOLI
- WODA MINERALNA
- łyżeczka OLEJU
Farsz:
- 1/2 kostki BIAŁEGO SERA
- 1 ŻÓŁTKO
- 2 łyżeczki CUKRU BRĄZOWEGO
- ewentualnie trochę MLEKA
JAK?:
- Przygotowujemy ciasto z MĄKI, JAJA, MLEKA i SOLI. Miksujemy i odstawiamy na około 30 minut w misce przykrytej ścierką.
- W tym czasie robimy farsz mieląc SEREK z ŻÓŁTKIEM i BRĄZOWYM CUKREM. Jeśli farsz jest za gęsty możemy go rozrzedzić odrobiną mleka.
- Po 30 minutach wracamy do ciasta. Ostrożnie wlewamy WODĘ tak aby konsystencja była rzadka (mniej więcej jak zagęszczone mleko). Przy tych proporcjach wystarczy około 1/4 szklanki.
- Wlewamy łyżeczkę oleju na patelnię i rozgrzewamy. Ja rozprowadzam olej na całej powierzchni patelni, kiedy już się trochę podgrzeje, a nadmiar wlewam do ciasta - dzięki temu już później nie naoliwiam patelni.
- Wylewam na patelnię niewiele ciasta tak aby naleśniki były cieniutkie. Kiedy odchodzą od patelni przekładam na drugą stronę i smażę z drugiej strony.
- Kiedy wszystkie naleśniki są już gotowe nakładam farsz i zawijam w ruloniki albo trójkąciki. Odgrzewać można na patelni albo w piekarniku. Do ozdoby użyłam musu brzoskwiniowego. Można też użyć innych albo świeżych owoców...
Oczywiście można smażyć naleśniki od razu po przygotowaniu ciasta, albo odczekać krócej niż 30 minut. Ale dla naleśników podobno lepiej jak ciasto trochę odstoi.
Do dzisiejszych naleśników użyłam mąki owsianej, którą uzyskuję ze zmielenia płatków owsianych, ale można użyć każdej innej mąki, którą akurat mamy pod ręką.
Do dzisiejszych naleśników użyłam mąki owsianej, którą uzyskuję ze zmielenia płatków owsianych, ale można użyć każdej innej mąki, którą akurat mamy pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz