czwartek, 9 sierpnia 2012

K u s K u s S o w a



Nie zawsze umiem się zdecydować co podać jako dodatek... Czy lepsza będzie jakaś kasza, a może zwyczajny, biały ryż?


Najlepiej będzie podać ziemniaki i jakąś sałatkę...


Tylko jaką?!


Wtedy zdarza się, że do głowy przychodzi jakiś mix: sałatko - dodatek, niezastąpione w każdej dziedzinie życia dwa w jednym.

Takim sposobem narodziła się KUSKUSOWA SAŁATKA...

Nie narzuca się, nie jest zobowiązująca. Można ją podawać do różnych rzeczy, albo potraktować jako lekkie, samowystarczalne danie. Dlatego też nadaje się na pierwszy przepis.




CO? (będzie nam potrzebne)

  • 3/4 kg POMIDORÓW 
  • 10 ml OCTU KOPERKOWEGO (możemy zastąpić go octem balsamicznym)
  • szklanka KUSKUSA
  • 1/2 CUKINII 
  • 1 ząbek CZOSNKU 
  •  łyżka OLIWY Z OLIWEK (możemy zastąpić ją olejem słonecznikowym) 
  • kilka CZARNYCH OLIWEK 
  • po łyżce, najlepiej świeżych ziół: BAZYLIA, KOLENDRA, PIETRUSZKA 


JAK? (będą wyglądały przygotowania)


  • W garnuszku rozgrzewamy oliwę i WRZUCAMY na nią obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Po chwili podlewamy wodą i DUSIMY około 30 minut (bez przykrycia). Po tym czasie MIKSUJEMY.
  •  DOLEWAMY ocet koperkowy i trzymając na małym ogniu, co jakiś czas mieszając czekamy aż zgęstnieje. Po czym odstawiamy z ognia. 
  • W drugiej miseczce ZALEWAMY wrzątkiem drobno pokrojoną cukinię i odstawiamy. 
  • Szykujemy kuskus zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  • Następnie ŁĄCZYMY gotowy kuskus, odsączoną cukinie, zioła i powstały keczap*. MIESZAMY i posypujemy czarnymi oliwkami. 



* Z podanych proporcji otrzymujemy nadwyżkę keczapu, dlatego możemy go przelać do słoiczka i cieszyć się nim jako dodatkiem do innych dań!


W każdym razie do kuskusu dodajmy taką jego ilość jakiej potrzebujemy według naszego własnego uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz