wtorek, 23 października 2012

Jarzynowo


Po jesiennym spacerze z Dzieckiem dobrze jest mieć pod ręką danie, które rozgrzeje Malucha, będzie pełnowartościowe, przy okazji będzie Dziecku smakować i Nam.
Mój Chłopiec, mimo swojego młodego wieku, jest wielkim fanem zup.
Wodnistych
Kremowych
Jednoskładnikowych
Wieloskładnikowych
Z dodatkiem makaronu
Bez dodatku makaronu
...

W zależności od nastroju wyjada z niej "gęste" albo pije samo "rzadkie". Albo pozwala się nakarmić, albo sama macha łyżką - wtedy połowa uśmiecha się do mnie z podłogi, albo wypija prosto z miseczki.

Przyrządzenie zupy jest łatwe i przyjemne i można to zrobić rano jeszcze przed natłokiem obowiązków jakie przynosi Rodzicom popołudnie, zwłaszcza gdy pogoda Nas zawodzi.


CO? :

  • ćwiartka KURCZAKA
  • 4 MARCHEWKI
  • 2 PIETRUSZKI
  • 1//2 SELERA
  • 1/4 PORA
  • 7 ziarenek ZIELA ANGIELSKIEGO
  • 3 LISTKI LAUROWE
  • 7 ziarenek PIEPRZU
  • łyżeczka MAJERANKU (lub innych ziół)
  • szczypta SOLI i PIEPRZU
  • łyżeczka SŁODKIEJ PAPRYKI
  • 1/4 kg FASOLKI SZPARAGOWEJ (żółtej lub zielonej lub obu)
  • 10 BRUKSELEK
  • 10 różyczek KALAFIORA

JAK? :
  • z KURCZAKA, PORA, MARCHEWKI, PIETRUSZKI, SELERA oraz PRZYPRAW w około litrze wody gotujemy wywar. Jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mam szybkowar i wtedy zajmuje to 15-20 minut. Jeśli gotujecie wywar w zwykłym garnku dobrze jest pogotować go do miękkości mięsa 30 - 40 minut co jakiś czas uzupełniając wodę.
  • FASOLKĘ, BRUKSELKĘ I KALAFIORA gotujemy w drugim dość dużym garnku. Do miękkości. 
  • Kiedy wywar jest już gotowy jego połowę wraz z częścią warzyw z wywaru i z drugiego garnka wrzucamy do blendera i miksujemy. (ilość warzyw, które miksujemy zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać oraz od tego czy Dziecko albo My lubimy mieć kawałki warzyw w zupie - bo jeśli nie, można zmiksować wszystko)
  • Wlewamy do pozostałych fasolek itp... 
  • Pozostały rosół przecedzamy przez sitko do reszty zupy.
  • Mięso z kurczaczka obieramy i wrzucamy bezpośrednio do talerzyków z zupą.
  • Zagotowujemy wszystko razem i możemy nalewać. 
  • Jeśli lubimy możemy dodać do nalanej zupy łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz